/Ponty (Cyprinus carpio)

Ponty (Cyprinus carpio)

Magyarországon szinte minden vízben előforduló, “nemzeti hal”.

A horgászzsákmány jelentős részét ez az édesvízi hal teszi ki. A dús növényzet fontos a számára, mert nemcsak rejtekhelyet, hanem táplálékot és ívóhelyet is jelent. A víz oxigéntartalmával kapcsolatos igénye szerény, mert az oxigént különösen hatékonyan hasznosítja.

Nevezhetjük a pontyot mindenevőnek, mert étlapján megtalálható mindenféle féreg, csiga, kagyló, pióca, szitakötőlárva, tehát minden, ami az iszapban rejtőzködik. A táplálékfelvétele a 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletű vízben igen intenzív, viszont még az 5 fokos vízben is táplálkozik (ezt igazolják a léki pontyhorgászok fogásai is). Az állóvizekben vándorol, ősszel a lehűlő vízben a mélyebb részeket keresi fel a téli nyugalmi időszak eltöltésére.

Árulkodó jelek, amiről fel lehet ismerni, hogy pontyok tartózkodnak a horgászhelyünkön, pl. a ponty vízből való kiugrása. Ez főleg nyári melegben tapasztalható. Amennyiben a víz oxigéntartalma lecsökken a ponty a vízfelszínen levegőt szippant (pipál). A vízfenékről felszálló buboréksor is lehet jele a halnak, ám könnyen össze lehet keverni a fenékről felszálló gázokkal. A fő jellemzője a “pontytúrásnak”, hogy a buboréksor egy bizonyos irányba halad. A nádszálak finom ütemes rezgése is lehet bíztató jel.

Az időjárásra, főleg a frontokra, nagyon érzékeny. A frontokat kísérő légáramlatok nagyban befolyásolják étvágyát. Hidegfront betörés előtt, főleg nyári napokon mikor a déli szél megélénkül, az idő fülledt meleg, a ponty étvágya csökken. Miután betört a front és megérkezett a hűvösebb levegő, a szélirány északi, észak-keleti irányú lesz, a ponty elkezd enni, gyakran annyira, hogy egymást érik a kapások. Amint az időjárás megnyugszik, frontmentessé válik, a ponty étvágya kissé csökken, de még ekkor is eredménnyel fogható. Melegfront betörés előtt az étvágya visszaesik, s amíg tart a front kevés táplálékot vesz magához.

A ponty, jó feltételek mellett igen gyorsan növekszik. Háromnyaras korára tógazdaságokban elérheti a 35-45 centiméteres hosszúságot és az 1-2 kilogrammos súlyt.

Marton István napijegyes horgász

Pamut- tó csúcs: 21 kg, Pataki Antalné 2020.

2019-es legnagyobb fogás: 13,50 kg, Marton István

2019-ben összesen elvitt ponty: 2279,5 kg.

2019-ben a legtöbb pontyot, 82,5 kg-ot Nyilka József vitte el.