/Csuka (Esox lucius)

Csuka (Esox lucius)

Európában valamennyi édesvízben megtalálható. Egyaránt megtalálja életfeltételeit a mély, hidegvizű nagyobb tavakban, mint az alig pár négyzetméteres gyorsan felmelegedő tavacskákban, kubikgödrökben.

Rendkívül jól alkalmazkodó halfajta. Folyókban a lassúbb folyású részeket kedveli, a kishal rajokat követi, előszeretettel áll be kőgátak, sarkantyúk, partbiztosító kőrézsűk mellé. Tavakban keresi a vízinövényes részeket, sokszor annyira befészkeli magát a vízinövények közé, hogy csak a feje látszik ki. Nádtisztások mellet, tuskósokban is előfordul. Stégek, horgászállások árnyékában is szívesen húzza meg magát. Bányatavakban, ahol nem nagyon van növényzet, a meder egyenetlenségei nyújtanak megfelelő helyet neki. Mindig fedezéket keres magának, ahonnan előront zsákmányára, amelyet egyetlen ugrással ragad meg.

Előszeretettel fogyasztja a sárgásabb tónusú halakat (kárász, compó), valamint az élénk színű halakat pl. vörösszárnyú keszeg. Megfogja a szúrós hátúszójú sügért is. Érdemes kipróbálni csaliként az akváriumban tartott aranyhalat, élénkpiros színével felhívja magára a ragadozó figyelmét, s ráront, mint a bika a vörös posztóra. Előfordul, hogy halakon kívül elkapja a békát, vízbe pottyant egeret, pockot, nagyobb példányai a vízen úszó madarakat is lehúzhatják. A csukára, fokozottan jellemző a kannibalizmus, azaz a kisebb fajtestvérét is képes elnyelni

Pamut-tó csúcs:  10,10  Tamás Bence ifi horgász 2020.

2019-es legnagyobb fogás: ?

2019-ben összesen elvitt csuka: 22 kg.

2019-ben a legtöbb csukát, 9 kg-ot, Pádár László vitte el.

 

Jobb képen is látható a fogásaink között.