/Süllő (Stizostedion lucioperca)

Süllő (Stizostedion lucioperca)

A süllő, folyó és állóvizeinkben egyaránt megtalálható kedvelt horgászhal. Szereti az oxigéndús kemény aljzatú vizeket. Állandóan búvóhelyet keres magának, ahol nincs ott a meder egyenetlenségeiben, gyakran a vízbenyúló stégek alatt keres menedéket. Folyóvizeken búvóhelyet jelenthet egy alámosott partszakasz, a fák gyökereinek kusza halmaza, vízbedőlt fák, míg az állóvizeken kerüli az iszaplerakódásos részeket, állandóan követi a kis halrajokat, nádtisztásokon, vízinövények között, elsüllyedt fák tövében, többedmagával tanyázik.

A süllő elsősorban a szürkület óráiban szerzi zsákmányát. Ezért horgászatára a késő esti, illetve a kora reggeli órák a legalkalmasabbak

Vízállásváltozásra az összes hazai halfajaink közül a sülő reagál talán a legérzékenyebben, a tisztuló vizet szereti a legjobban, sőt áradás előtt ún. pezsdüléskor is megtartja kapókedvét. Szennyes, koszos áradásnál viszont nem nagyon vesz magához táplálékot.

Az időjárás változás is befolyásolja étvágyát. Borongós csepergős időben akár a déli órákban is számíthatunk a kapására. Holdvilágos éjszakákon is gyakori süllőkapásokra számíthatunk. Örökérvényű szabály, süllőzésnél is: ha rabolni látjuk a ragadozót az már tulajdonképpen fél siker. Nappali órákban a süllőt a fenék közelében, éjszaka közvetlenül a felszín alatt keressük. A halak közül kedveli a nyújtott testű ezüstös csillogós fajokat. A sügérféléket sem veti meg, nem okoz gondot neki a tüskés hátúszó.

HambalekGyula / süllő

Pamut-tó csúcs:  2 kg körül többen is fogtak, de nem jegyeztük ezt a méretet.

2019-es legnagyobb fogás 1,5 kg-os süllőt többen fogtak.

2019-es összesen elvitt süllő 23 kg.

2019-ben a legtöbb süllőt 8.5 kg-ot Jelasics János fogta.