/Balin (aspius-aspius)

Balin (aspius-aspius)

A balin valamennyi nagyobb folyó, illetve állóvizünkben megtalálható (Duna, Tisza, Körösök, Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó). Nyíltvízi ragadozó hal, zsákmányát a felszín közelében ragadja meg. Folyókban kedveli az erősebb áramlású részeket, kőruganyok, kőgátak a sodrását, illetve duzzasztóművek oxigéndús alvízét.

Tavakban elsősorban a nyílt vízen tartózkodik, innen rabol a nádtisztásokon bandázó kishalakra. Sokszor csapatokban vadászik, egy nagyobb balincsapat bekerítve ront rá a kishalakra.

A balin a felszín közelében úszik gyakran kilátszik a hátúszó hegye a vízből, mintegy barázdát húzva. Innen lehet tudni, hogy a balin a felszín közelében vadászik.

Mivel fogai nincsenek áldozatát egyetlen szippantással nyeli el, sőt előfordul, hogy a balin az orrával kiüti a vízből a kishalat, s mikor az, bódultan visszaesik akkor kapja el.

Érzékszervei rendkívül fejlettek, oldalvonala kitűnően érzékeli a vízben a rezgéseket, ezért horgászatuk nagy figyelmet igényel. Speciális fogási módja a „balingolyóra” függesztett kishal.

Fiatalabb korában főleg vízre pottyanó rovarok és kisebb halivadékok szerepelnek étlapján, csak később tér át a ragadozó életmódra. A kifejlett példányok ragadozó mivoltjuk ellenére szívesen fogyasztják a vízi rovarokat is, főleg tiszavirágzáskor figyelhetünk meg nagy balincsapatokat, amint a víz felett repülő kérészt kapkodják.

Juha Pali egy szép balinnal.

Pamut-tó csúcs: 5.00 kg, dr. Kisfalvi János,  2006

2019-es legnagyobb fogás: 2,5 kg-os halat többen fogtak.

2019-ben összesen elvitt balin: 4,5 kg

2019-ben a legtöbb balint, 2,5 kg, Bú László vitte el.