/AMUR (Cotenopharyngodon idella Valenciennes.)

AMUR (Cotenopharyngodon idella Valenciennes.)

Az amur hazánkba telepített növényevő halak közül az egyetlen, amely az utóbbi években a horgászok által nagyra becsült, kitűnő sporthallá fejlődött. Legnagyobb értéke, hogy a horgon rendkívül harcosan kitartóan védekezik, mint a márna vagy a nyurga ponty.

Térhódításának oka az, hogy növényevő táplálkozása folytán máskülönben nem  vagy csak alig értékesülő, illetve értékesíthető vízi növény tömeget alakít át halhússá, miközben tavakat, tározókat, csatornákat tisztít meg a burjánzó gyomszerű vízinövényzettől.

Erős szájával szaggatja, majd a víz alá húzza a vízből kiálló nádszálakat. Tápláléka határozza meg tartózkodási helyét: ez a hínárosok, a nádasok környéke. Óvatos, félénk hal. Kedveli a békanyálat, nagy fogyasztója a hínárféléknek és a növekedése előrehaladtával a nádnak is.

Ha a vízi növényzetet felélte, a halastóban feleszi a pontynak szánt abrakot. Szükségből állati szervesetek is elfogyaszt, még haldarabot vagy élő kishalat is.

Megállapíthatjuk, hogy az amur honosítása rendkívül értékes sporthallal gazdagította vizeinket. Horgászati jelentőségét jól bizonyítja, hogy mennyisége a horgászzsákmányokban egyre emelkedik.

Potoczki Laci / amur

Pamut-tó csúcs: 13,5 kg.  Név ?: 2020.

2019-es legnagyobb fogás: ?

2019-ben összesen elvitt amur: 225,5 kg

2019-ben a legtöbb amurt,  56 kg,  Szoboszlai Zoltán vitte el.